Zapomenuté druhy ovoce

Možná jste o nich slyšeli od vašich babiček, které je využívaly běžně. Dnes jsou však některé druhy ovoce spíše ,,zapomenuté”. Mezi takové patří například trnky, šípky, dřínky a jeřabiny. Tyto druhy mraženého ovoce jsou silnými antioxidanty a se vyznačují specifickou chutí i využitím.  Plody tohoto ovoce dodáváme hluboce zmrazené.

Dřínky - Dřín obecný

Dřínky patří mezi téměř neznáme ovoce, které roste i na našem území. Plody mají natrpklou sladkokyselou chuť, která připomíná švestky a díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Jeho plody dodáváme hluboce zmrazené. Tento druh mraženého ovoce je skvělý pro:

  • výrobu čaje
  • nakládání se solí (jako náhrada oliv)
  • přísada do džemů a marmelád
  • výrobu zavařenin, kompotů či sirupů

Trnky - Trnka obecná

Trnka má drobné modré plody , které chutnají trpce kysele. Lepší chuťi dosahují až po přejití mrazem, čehož se dá dosáhnout i umělým zamrazením. Mražené ovoce jako jsou trnky jsou ideální pro:

  • výrobu pálenky nebo ovocného vína
  • dochucení likérů
  • výrobu džemů

Trnky vypeckované 02.jpg

Šípky - plod Růže

Šípek je plodem růže, který v sobě nese celou řadu pozitiv. Tento druh mraženého ovoce je velmi oblíbený pro své léčivé účinky, které znali již naši předci. Vyrábí se z nich například:

  • víno
  • sirup
  • marmeláda
  • z šípků se také připravuje šípková omáčka, která je skvělá například ke zvěřině

Šípky 1x25kg.jpg

Jeřabina jedlá - plod Jeřábu 

Klasické jeřabiny mají trpčí chuť. Vyšlechtěná jeřabina sladkoplodá má však plody mnohem sladší a tudíž i chutnější. Tento druh mraženého ovoce je skvělý pro výrobu:

  • likérů
  • pálenek
  • vín
  • džemů či marmelád

 

 

Pokud by vás zajímaly nějaké další druhy mraženého ovoce, které jste v naší nabídce nenašli, pak nás neváhejte kontaktovat.