Zapomenuté druhy ovoce
Možná jste o nich slyšeli od vašich babiček, které je využívaly běžně. Dnes jsou však některé druhy ovoce spíše ,,zapomenuté”. Mezi takové patří například trnky, šípky, dřínky a jeřabiny. Tyto druhy mraženého ovoce jsou silnými antioxidanty a se vyznačují specifickou chutí i využitím. Plody tohoto ovoce dodáváme hluboce zmrazené. Pojďte je s námi znovu objevit!
Dřínky - Dřín obecný
Dřínky patří mezi téměř neznáme ovoce, které roste i na našem území. Plody mají natrpklou sladkokyselou chuť, která připomíná švestky a díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Jeho plody dodáváme hluboce zmrazené. Tento druh mraženého ovoce je skvělý pro:
- výrobu čaje
- nakládání se solí (jako náhrada oliv)
- přísada do džemů a marmelád
- výrobu zavařenin, kompotů či sirupů
Trnky - Trnka obecná
Trnka má drobné modré plody , které chutnají trpce kysele. Lepší chuťi dosahují až po přejití mrazem, čehož se dá dosáhnout i umělým zamrazením. Mražené ovoce jako jsou trnky jsou ideální pro:
- výrobu pálenky nebo ovocného vína
- dochucení likérů
- výrobu džemů
Šípky - plod Růže
Šípek je plodem růže, který v sobě nese celou řadu pozitiv. Tento druh mraženého ovoce je velmi oblíbený pro své léčivé účinky, které znali již naši předci. Vyrábí se z nich například:
- víno
- sirup
- marmeláda
- z šípků se také připravuje šípková omáčka, která je skvělá například ke zvěřině
Jeřabina jedlá - plod Jeřábu
Klasické jeřabiny mají trpčí chuť. Vyšlechtěná jeřabina sladkoplodá má však plody mnohem sladší a tudíž i chutnější. Tento druh mraženého ovoce je skvělý pro výrobu:
- likérů
- pálenek
- vín
- džemů či marmelád
Pokud by vás zajímaly nějaké další druhy mraženého ovoce, které jste v naší nabídce nenašli, pak nás neváhejte kontaktovat.