Výhody zamrazování čerstvého ovoce

Nežijeme v úplně nejlepších podnebných podmínkách a sezóna některých druhů ovoce u nás trvá celkem krátce. Mražené ovoce tuto překážku pomáhá zdárně překonat. K nejůčinnějším způsobům dlouhodobého uchovávání ovoce patří právě jeho zamrazování. Sezóna pro nás pak prakticky nehraje roli a mražené ovoce se můžeme rozhodnout využít kdykoliv a za stejných cenových podmínek. 

Při zamrazování ovoce neztrácí téměř žádné vitamíny.

Plody určené k zamrazení jsou vždy čištěny od nečistot a bakterií. Poté jsou fixovány v takovém stavu, aby odpovídaly prvotřídní kvalitě čerstvě sklizené plodiny. Doba veškerých prací před zamrazením se minimalizuje, aby se zachovala nejvyšší jakost sklizených plodů. Některé ovoce se před zmrazováním blanšíruje (např. broskve, meruňky) případně částečně nakládá do cukerného roztoku (větší plody). To vše podporuje zachování kvality a strukury plodů i po rozmrazení. Zmrazené produkty jsou baleny do vhodných materiálů zabraňujících např. vysychání, oxidaci a vytékání šťávy.

Mražené ovoce je skvělé i z důvodu, že bývá částečně zpracováno pro snadnější a efektivnější využití. Plody bývají u některých druhů zbaveny slupky, odpeckovány, odstpkovány (kromě bobulovitých), nebo nakrájeny na využitelný rozměr a tím ušetříte mnoho práce i času, které byste vynaložili při zpracování čerstvého ovoce.