Rakytník - jeho využití a léčivé účinky

Rakytník byl využíván v lidovém léčitelství už za dávných dob v některých částech Číny, Sibiře a Mongolska. V Rusku byl nazývám sibiřským zázrakem nebo citroníkem severu. Rakytník obsahuje celou řadu vitaminů skupiny B - B1, B3 (udržují správnou funkci centrální nerovové soustavy), B6, B3 a B9 - kyselina listová (krvetvorba, vývoj plodu), dále pak vitamin C, D (správný růst a vývoj kostí), E (antioxidační účinky), K (krevní srážlivost).

Rakytník nachází své široké využití v potravinářství. Dodáváme hluboce zmrazené rakytníkové plody. Rakytník je před zmražením důkladně omyt a odstopkován. V medicíně je využíván k léčbě kožních onemocnění, gynekologických problémů vředů nebo zařívacích problémů. Své využití nachází rakytník i v kosmetice.

Mražené ovoce, jako je rakytník je skvělé pro výrobu například:

  • Sirupy - plody se rozmixují, přecedí a poté se šťáva a dužinou zahřívá na maximální teplotu 80 °C a smíchá se s cukrem. Takový sirup je skvělý při žaludečních potížích, nachlazeních
  • Kompoty
  • Zavařeniny
  • Marmelády
  • Džemy 
  • Likéry 

Rakytník si své vysoké hodnoty vitaminů zachovává i ve formě mraženého ovoce.