Podpořte svou imunitu rakytníkem!
Chladné počasí i koronavirus se nás letos drží, a proto je stále v kurzu posilovat naší imunitu. A kdo je tím nejlepším pomocníkem na podporu imunity? Právě rakytník!!!
Rakytník obsahuje celou řadu vitaminů:
- vitamíny skupiny B - B1, B3 (udržují správnou funkci centrální nerovoé soustavy), B6, B3 a B9 - kyselina listová (krvetvorba, vývoj plodu)
- C, D (správný růst a vývoj kostí)
- E (antioxidační účinky)
- K (krevní srážlivost).
Vyzkoušejte pár jednoduchých receptů z mražených plodů rakytníku a podpořte svou imunitu!
Rakytníkový sirup
Ingredience:
2 kg plodů mraženého rakytníku
Cca 1kg cukru krupice
1/2 lžičky kyseliny citronové
jemné sítko nebo odšťavňovač a láhve s uzávěrem.
Postup:
Do velké mísy postupně rozdrtíme a propasírujeme omyté bobulky rakytníku pomocí jemného sítka a lžíce, případně můžeme opakovaně použít odšťavňovač. Důkladně vymačkejte z plodů šťávu, kterou pak smícháme s cukrem a kyselinou citronovou. Vše mícháme dokud se cukr nerozpustí.
Sirup nevaříme, ohříváme maximálně na 75 stupňů, aby se zachovaly všechny účinné látky a vitamíny.
Poté sirupem plníme předem vysterilizované lahve. Sirup se dá uchovávat buď v lednici, nebo v chladu a tmě, případně se dá šťáva uchovávat v mrazáku.
Rakytníkovy sirup s medem
Ingredience:
500-600 g rakytníku (ideální je mražený rakytník)
200 g medu
šťáva z 1-2 ks zázvoru
2 lžíce citronové šťávy
Postup:
Rakytník pečlivě rozmixujeme a vymačkáme z něj co nejvíce šťávy. Přidáme k němu na jemno nastrouhaný zázvor a ten také důkladně vymačkáme. K této vymačkané šťávě přidejte med a šťávu z citronu a je hotovo.
Džem z rakytníku
Ingredience:
1000 g bobulí mraženého rakytníku
3-4 lžičky citrusového pektinu
500 g cukru
75 ml vody
Postup:
Mražené bobule rakytníku vaříme zhruba 5 min než změknou a poté je tyčovým mixérem rozmixujeme. Potom vše smícháme se stejným množstvím cukru a pektinu. Vzniklou směs povaříme za stálého míchání ještě dalších 5 min. Poté přimícháme zbylý cukr a povaříme do zhoustnutí. Ještě teplou marmeládu plníme do předem vysterilizovaných sklenic a nechám do vychladnutí stát dnem vzhůru.
Rakytníková marmeláda s vanilkovým pudinkem
2kg mražené bobule rakytníku
2kg cukru krystal
2 sáčky Gelfixu 1:1 na hodně kyselé ovoce
1/2 vanilkového pudinku
Postup:
Plody mraženého rakytníku důkladně povaříme (min 5 min), směs propasírujeme, přidáme Gelfix dle návodu a nakonec cukr. Nakonec důkladně vmícháme půlku vanikového pudinku.
Uvařenou marmeládu ihned vlijeme do předem vysterilizovaných sklenic a otočíme víčkem dolů do vychladnutí.
Džus z rakytníku
Ingredience:
1 kg bobulí mraženého rakytníku
500 ml vody
3 lžíce javorového sirupu
máta na ozdobení
Postup:
Bobule rakytníku s trochou vody rozmixujeme do úplného pyré a postupně přiléváme vodu. Nakonec přidáme javorový sirup a ještě chvilku promixujeme.
Džus podáváme čerstvý s ledem.
Rakytník si své vysoké hodnoty vitaminů zachovává i ve formě mraženého ovoce. Rakytník nachází své široké využití v potravinářství. Dodáváme hluboce zmrazené rakytníkové plody. Rakytník je před zmražením důkladně omyt a odstopkován.