Ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky patří bezesporu mezi tradiční česká jídla, odkud však pochází, o tom se historie pře. Někteří tvrdí, že jsou původem z Bavorska, jiní zase z Česka nebo dokonce Polska. Každopádně jsou součástí jídelníčků jak české, moravské, rakouské i polské kuchyně. 

Příprava není náročná, záleží na druhu knedlíku. Ovocné knedlíky se připravují buď tvarohové, neboo z kynutého těsta.

U nás se ovocné knedlíky plní nejčastěji mraženým ovocem, jako jsou broskve, borůvky, meruňky, jahody a další. Knedlíky se vaří ve vodě a servírují přelité rozpuštěným máslem a posypané cukrem.

Zatím, co rakouský a bavorský germknödel se plní povidly a sype mákem a vaří se ve slané vodě. Servíruje se často s vanilkovým krémem.

Neméně známým druhem sladkého knedlíku je také dampfudel, který se buď smaží, nebo vaří v mléce s máslem.

Všechny tyto knedlíky se podávají dle libosti jako hlavní jídlo, nebo jako dezert.

 

Výroba ovocných knedlíků není ani finančně náročná. Pokud pro jejich přípravu využijete mražené ovoce, tak rozhodně neprohloupíte. Mražené ovoce je pro přípravu ovocných knedlíků ideální. Nemusíte se ohlížet na aktuální sezónu a jakýkoliv druh mraženého ovoce, máte kdykoliv k dispozici.