Jablka - co jste o nich nevěděli
Věděli jste, že když budete každý den konzumovat jablka, tak budete voňět po jablkách? Je to způsobeno aromatickými látkam, které jablka obsahují a naším tělem prostupují skrze vlasy.
Jablka patří do jídelníčku čechů už po dlouhá tisíciletí. Jsou důležitou součástí pestré stravy, protože obsahují celou řadu organismu prospěšných látek. Mezi produkty, které se z jablek vyrábějí patří mošty, džusy, kompoty, džemy nebo čaje.
Jablka obsahují veliké množství vitaminu C a řadu antioxidantů. Stejně tak vysoké množství vlákniny a dalších látek.
Mezi jejich léčivé účinky můžeme zařadit například:
- pozitivní vliv na zažívání
- protizánětlivé účinky
- chrání mozek před Parkinsonovou chorobou a Alzheimerovou chorobou
- posilují dásně
- snižují krevní tlak a cholesterol
Před rokem 1989 bylo v Česku veliké množství jabloní a sklízených jablek. Později však byla spousta jablek vykácena nebo zanedbána a jejich úroda klesla na zlomek původního stavu. Proto dnes cana jablek mnohdy přesahuje cenu banánů nebo pomerančů.
Dodáváme mražená jablka pečlivě vybrána, omyta a zbavena jadřince buď ve formě kostek nebo segmentů.