Dračí ovoce - Pitahaya

Možná vám to u kaktusu bude připadat neobvyklé, ale dračí ovoce i když je kaktus a koření klasicky v zemi, tak je schopno šplhat až do výšky stromů. V podstatě jde liánu dosahují délky až 100m. Při pěstování na farmách se však udržuje na konstrukcích jako převislý keř vysoký 1,5m, aby se snadněji sklízelo. Je hojně pěstované v tropickém pásmu.

Ve vhodných podmínkách se tyto rostliny používají jako okrasný živý plot, nebo popínavá rostlina k popnutí zdi. Květy mají příjemnou vůni vanilky.

Tato rostlina má vzhledem zajímavé bobulovité plody s odstávajícími šupinami, které váží obvykle od 300 do 850g. V potravinářství jsou atraktivní pro svoji jedlou a velmi šťavnatou dužinu. 

Chuť dužiny je jemná, připomínající meloun, kiwi až anrešt. Je také nízkokalorická. V dužině je mnoho drobných jedlých semínek oříškové chuti, které pokud nerozžvýkáte, tak projdou trávením neporušená.

Ve svých přírodních podmínkách mají plody i květy široké využití. Z květů se obvykle připravuje čaj a z plodů například džus nebo víno.

Rozlišujeme především tři druhy:

Pitahaya blanca - červená slupka a bílá dužina

Pitahaya amarilla - žlutá slupka a bílá dužina

Pitahaya roja - má červenou slupku i dužinu

Dužina obsahuje asi 90 % vody a má nízkou energetickou hodnotu, 210kj x 50kcal/100g. Obsahuje hodně železa, vápníku a fosforu, vitamíny B, C, E (116-171 mg na gram čerstvé dužiny), antioxidanty jako je betacyanin (0,32-0,41 mg) a fenolové sloučeniny. Snižují hladinu kyseliny močové v krvi a působí jako prevence dny.

 

 

Firma FRUWE nabízí mražené dračí ovoce Pitahaya roja, čili s červenou dužinou. Ve skutečnosti je však barva spíše růžová až fialová. Nejen pro svojí chuť ale i atraktivní barvu je naše mražené dračí ovoce skvělé pro výrobu zmrzliny nebo smoothie!